NVVL Jaarprijs

Doe mee en win de NVVL Jaarprijs

Om goed (praktisch) onderzoek te stimuleren reikt de NVVL jaarlijks twee NVVL-afstudeerprijzen uit aan HBO- en WO-studenten levensmiddelentechnologie, voeding of diëtetiek. De beste HBO- én WO-scriptie wordt beloond met een oorkonde, een geldbedrag van € 500,- en een aandenken. Daarbij mogen de studenten hun onderzoek presenteren.

De afstudeeronderwerpen dienen betrekking te hebben op het gebied van (toegepaste) voedingsleer, voedingsfysiologie, voedselbereiding, levensmiddelenchemie, -technologie, -microbiologie of -wetgeving. Zo mogelijk dienen maatschappelijke relevantie en/of consequenties van het behandelde te worden weergegeven.

De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury:

  • Dr. ir. Ad van Bodegraven, MD, PhD VUmc Department of Gastroenterology Amsterdam;
  • ir. Henk-Jan Meijer, Hogeschool HAS;
  • Coline vd Boogaard, RIVM Bilthoven;
  • ir. Judith Bontenbal, Hogeschool Inholland Delft;
  • Dr. Stephan Peters, NZO;
  • Dr. Toine Hulshof, Kellog Company;
  • Nard Clabbers; TNO;
  • Mariska Vos, Oost NV.

Meedoen? Stuur je afstudeerwerk of scriptie in

Studenten aan Nederlandse Hogescholen en Universiteiten die na 1 oktober 2017 zijn afgestudeerd, worden uitgenodigd hun afstudeerwerk of scriptie in te zenden vóór 1 oktober 2018 naar info@nvvl.nl ter beoordeling van de jury.

Procedure voor inzending

  • Het is op dit moment niet meer mogelijk om je werkstuk in te sturen voor dit jaar. De ingestuurde stukken worden op dit moment beoordeeld.

Voorwaarden voor inzending

  • Het werkstuk (scriptie of onderzoeksverslag) dient tijdens de afstudeerfase te zijn gemaakt
  • Het moet een thema behandelen uit de voedingsleer, levensmiddelenleer, voedingsmiddelentechnologie en/of aanverwante gebieden
  • Zo mogelijk dienen maatschappelijke relevantie en/of consequenties van het behandelde te worden weergegeven
  • Het werkstuk mag op het moment van aanbieden nog niet in publiceerbare vorm zijn

Beoordeling

  • opzet
  • wetenschappelijke waarde/onderwijswaarde
  • toegepaste waarde
  • inhoudelijke aspecten
  • conclusies en aanbevelingen
  • samenvatting
  • lay-out
  • leesbaarheid
  • taalhantering
  • eigen inbreng

Ingezonden scripties worden beoordeeld aan de hand van bovenstaande criteria.

Eerdere winnaars

NVVL jaarprijs 2017

De WO-prijs gaat naar Luc Sweers, bachelor student Humane voeding van Universiteit Wageningen voor de scriptie “Ligands of the aryl hydrocarbon receptor produced by gut microbiotia”.

De HBO-prijs gaat naar Sharon van der Meer, student voeding en diëtetiek Haagse Hogeschool voor de scriptie “Is de 3D-voedselprinter het keukenapparaat van de toekomst?”.

Luc: “Ik vond het een mooie kans om mee te doen aan de NVVL Jaarprijs. De drempel om mee te doen was laag, aangezien ik toch een thesis moest schrijven voor mijn studie. Dat ik de prijs ook daadwerkelijk heb gewonnen is natuurlijk geweldig en een grote eer. Naast dat ik met deze prijs een mooi bedrag mee heb gewonnen, staat het ook mooi op mijn cv. Ik vond het symposium zelf erg interessant, vooral omdat we standpunten uit vier verschillende takken te horen kregen. Vegan is nu een erg hot topic, daarom is het goed om hier meer over te weten. Om zelf mijn thesis te mogen presenteren tijdens het symposium was natuurlijk spannend, maar minstens zo leuk en leerzaam. Ik vond het leuk om de positieve reacties na mijn presentatie te horen. In de toekomst wil ik zeker in de voedingswereld gaan werken. Ik ben me momenteel aan het oriënteren op mijn precieze plan: een baan (bijvoorbeeld op een R&D afdeling), een PhD of een traineeship bij een groot bedrijf.”

NVVL jaarprijs 2016

De WO-prijs ging naar Elly Mertens, student Humane voeding van Universiteit Wageningen voor haar scriptie “Overall diet in relation tot cardiovascular incidence and risk markers: Evidence from the Caerphilly Prospective Study”. Mertens deed onderzoek naar drie voedingspatronen in relatie tot hart- en vaatziekten. Ze concludeerde dat vooral het zogenoemde DASH-voedingspatroon het risico verlaagt.

Voeding en diëtetiek student Cecile Vroomen (Haagse Hogeschool) ontving de HBO-prijs voor haar scriptie “Body volume and circumference with the Microsoft Kinect: comparison with Air Displacement Plethysmography and manual anthropometry”.

NVVL jaarprijs 2015

De uitreiking van de NVVL-jaarprijs 2015 heeft plaatsgevonden tijdens het BCFCareerevent op donderdag 21 mei 2015. Voor het HBO ging de prijs naar Carla van Aller en Inge Krul (Hogeschool van Amsterdam). De titel van hun scriptie luidt: ‘Energiebehoefte bij kinderen met een verdenking op een neuromusculaire- en/of mitochondriële ziekte’.

Voor het WO werd de prijs uitgereikt aan Anniek Hoogeveen (Universiteit Wageningen). De titel van haar scriptie is: ‘Partial budgeting analysis of the provision of allergen information and allergen free food in a catering business’.